Renovera badrum? Här är tipsen du bör känna till

Att renovera badrum själv är inget vi rekommenderar, misstag kan bli dyra och det är viktigt att följa de regler som finns. Därför tänkte vi istället dela med oss av allmän information och tips på bra saker att tänka på när du ska börja planera badrumsrenoveringen.

Renovera badrum – så här börjar du

1 Sätt en budget

För att undvika att kostnaden skenar iväg är det viktigt att du har en budget över vad renoveringen av badrummet får kosta. Då kan du enkelt stanna upp när du märker att du börjar tappa kontrollen över kostnaderna. De stora kostnaderna du bör ha i åtanke är:

Kakel och klinkers

När du ska välja kakel och klinkers till golv, väggar och tak i badrummet bör du ha i åtanke att billigast inte alltid är bäst, tyvärr. Välj hellre kakel och klinkers av lite högre kvalité, då kommer också slutresultatet bli bättre.

Dusch, badkar, handfat, toalett

Även här gäller det att inte snåla. Välj hellre de lite dyrare alternativen, för att vara säker på att du köper badrumsinredning av hög kvalité – i ett badrum vill du inte snåla, misstag i en badrumsrenovering har en tendens att bli skrämmande dyra.

Badrumsbelysning

För att du ska kunna få en mysig och hemtrevlig känsla i ditt badrum krävs det att du lägger tid på att ta fram bra badrumsbelysning. Det är idag vanligt att använda sig av dimmers, taklampor och spegellampor. Hos Greatlight kan du hitta en taklampa till badrum som garanterat höjer stämningen och inredningen.

Anlita hantverkare – Använd ROT-avdrag

El-, vatten- och avloppsinstallationer är bara några av de installationer som hantverkare behöver göra, för att din badrumsrenovering ska bli verklighet. Återigen en anledning till varför man inte bör renovera badrum själv.
Kontakta proffs som kan sin sak. Självklart kan du göra vissa delar själv när du ska renovera ditt badrum, men oftast är det bäst att ta in en totalentreprenad. Att göra rivningsjobbet själv brukar vara en fördel (se dock upp vid avlopp osv.).
Badrumsgruppen är en aktör i både Stockholm och Göteborg med omnejd som är ett välkänt företag inom badrumsrenovering på både väst- och östkusten.

Besök dem på:

Tänk på att använda ROT-avdraget när du anlitar hantverkare!

2 Prioritera – vad är viktigast?

Nu är det dags att räkna ut vad allt kostar och hur gärna du än vill, så kommer du kanske inte ha råd med exakt allt du vill ha. Din budget kommer visa vad du bör prioritera och vad du bör välja bort.

Se inte budgeten som en begränsning – Tänk istället att din budget ger dig utrymme att tänka kreativt och hitta billigare lösningar, kanske var inte den där toalettstolen på rean så ful ändå?

Vanliga frågor om att renovera badrum

Hur lång tid tar det att renovera badrum?

Räkna med att det tar fyra veckor att renovera ett badrum på fyra kvm som ska totalrenoveras. Men hur lång tid renoveringen tar varierar såklart beroende på hur mycket som ska göras.

Vad kostar det att renovera badrum?

Räkna med att det kostar upp mot 50 000 kr att renovera badrum, alltså ingen billig historia. Men renoveringen kan såklart bli både billigare och dyrare, helt beroende på hur väl du planerar renoveringen och vilka val du gör. Därför är det viktigt att du från början sätter en budget för vad renoveringen får kosta.

Vad kostar det att renovera badrum per kvadratmeter?

Räkna med att arbetskostnaden per kvm ligger mellan 5000–10 000 kr för att totalrenovera ett badrum. Timkostnaden brukar vara mellan 400–600 kr i timmen.

Men tänk på att priset såklart kan variera mellan olika firmor och hantverkare.