Bygga garage – Hur gör man?

Det gäller att varje del av ditt hem har det du behöver. När man ska bygga garage finns det många saker att tänka på. Måste man ha bygglov för garage? Vilken typ av garageport behövs?

Frågorna är många och det gäller att hitta något som passar din stil, men som samtidigt uppfyller alla praktiska krav, för sådana finns det gott om när det kommer till garage.

Vad kostar det att bygga garage per kvadratmeter?

Det kostar ca 2500–6000 kr per kvadratmeter för att bygga ett garage med grundplatta. Observera att det såklart är svårt för oss att ge en exakt summa på vad just ditt garage kommer kosta.

Bygga garage själv – går det?

Ja, det är fullt möjligt att bygga garage själv, och du kommer spara mycket pengar jämfört med att hyra in en firma som utför arbetet åt dig. Här har vi tagit fram några tips som kan vara bra att tänka på om du ska bygga ditt garage själv.

1 Bygglov för garage

Först och främst måste du se till att du har bygglov för ditt garage. Läs mer på Boverket.se om vad som gäller angående bygglov för garage.

2 Använd ROT-avdrag när du ska bygga garage

Om ditt garage sitter ihop med ditt bostadshus får du använda ROT-avdraget när du ska bygga garage.

 • 75% av garagets yttervägg måste utgöras av bostadens yttervägg.
 • Ditt hus får inte vara nyare än 5 år.

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller med ROT-avdrag för att bygga garage!

3 Bygg en ordentlig garagegrund

Det är viktigt att man bygger en stabil grund för sitt garage. Detta eftersom grunden stabiliserar hela garaget. För att utföra ett sådant här jobb kan det krävas att man anlitar ordentliga hantverkare.

 1. Börja med att gräva och forsla bort all jord där du tänkt placera ditt garage.
 2. Mät ut garaget och eventuell isolering om du vill ha ett värmegarage.
 3. Planera för avlopp och el.
 4. Var noga att se över fukt! Fukt kan leda till stora skador och mögel, men det kan undvikas med en avfuktare.
 5. Kontakta ev. hantverkare.

4 Tak och väggar i garage

Du väljer såklart själv hur du vill att ditt garage ska se ut. Just nu är det t.ex. vanligt att bygga garage i plåt eller lättbetong. Vi rekommenderar att bygga garaget så tak och fasad matchar med bostadshuset eller andra byggnader i närheten – det ger ett väldigt snyggt och enhetligt helhetsintryck.

Väggar – Tips för att bygga väggar till garage

 • Väggarna ska spikas fast i lock- och bottenbrädan.
 • Väggarna ska sluta 300 mm ovanför marken.
 • Murblock, balk och syllpapp är vanliga material vid garagebygge.

Tak

 • Tänk på att taket ska tåla årets alla väder.
 • Fäst takstolar och takbalkar med hållband, då kommer garagetaket stå emot starka vindar.

Stolpar

 • Varje stolpe ska stå på en plint.
 • Spikreglar och snedsträvor ska spikas mot stolparna.
 • Stolparnas yttersida ska nå väggpanelen vid takets undersida – det är viktigt för stabiliteten.

Känns det svårt att bygga garage själv? Då rekommenderar vi dig att ta hjälp av hantverkare, även om det kan bli lite dyrare.

Garage – inredningstips

När garaget äntligen är färdigt, är det dags för det allra roligaste – att inreda garaget. Okej, garaget kanske inte ska ha överdrivet med inredning, men här har vi ändå samlat några smarta garage-inredningstips!

Hyllor på väggarna

Förvaring kan man inte ha för mycket, oavsett om det är i ett garage eller i ett badrum. Vi rekommenderar att bygga förvaring längsmed väggarna.

Frågar du oss är det absolut bäst att köpa hyllkonsoler och väggskenor, t.ex. såna här från ByggMax då det ger dig stor frihet och du kan sätta upp hyllorna precis som du själv vill.

Måla garaget i en härlig färg

Många garage är tråkiga och opersonliga, vem är det egentligen som har bestämt att det ska vara så? Vi rekommenderar att måla garaget i någon rolig färg som du blir glad av. Våga vägra vita, sterila väggar! Vi råkar veta att t.ex. Rusta brukar ha många roliga, härliga färger att inspireras av!