Asfaltera garageuppfart – Så går det till

Är det dags att asfaltera din garageuppfart? Att asfaltera uppfarten kräver både noggrann planering och en hel del förarbete. Oavsett om du planerar en mindre eller större asfaltering är det bra att känna till förutsättningarna i förväg. Om du hellre vill överlåta arbetet till experterna, kan du hitta asfaltläggare som kan hjälpa dig med projektet. Professionella asfaltläggare kan ofta hjälpa med allt från planering till förarbete och asfaltering så du är säker på att få ett bra slutresultat.

Kostnad för att asfaltera garageuppfart

Kostnaden för att asfaltera garageuppfart brukar ligga mellan 350–500 kr per kvadratmeter. Vad slutpriset hamnar på kan däremot bero på faktorer som storlek på ytan, förarbete som krävs, asfaltssort med mera.

Faktorer som kan påverka priset

  • Hur stor yta som ska asfalteras
  • Hur omfattande förarbetet är
  • Om du anlitar experthjälp eller gör det själv
  • Asfaltssort/kvalitet

Utnyttja rotavdraget

I vissa fall går det bra att använda rotavdraget vid asfaltering av garageuppfart. Om det gäller ombyggnad, reparation, eller tillbyggnad kan du dra av 30% på hela arbetskostnaden. Hos Skatteverket kan du läsa mer om när du får lov att nyttja rotavdraget.

Förarbete innan asfaltering

Förarbetet under asfalteringsprojektet är en viktig del i hela processen och har stor inverkan på slutresultatet blir. Innan själva asfalteringen kan sätta igång krävs en del underarbete för att ytan ska hålla sig stabil, hållbar och jämn. Även naturmaterial behöver rensas bort, så som stenar eller trädäck. I vissa fall är det nödvändigt med schaktning för att bygga upp ett nytt bärlager med krossat grus som packas till en stabil grund. När förarbetet är färdigställt är det dags att påbörja asfalteringen.

Asfaltera uppfart –krävs bygglov?

Vissa kommuner kräver bygglov när du ska asfaltera uppfart, men det kan variera. Detta gäller om du ska göra märkbara förändringar utanpå bostaden – som att måla om huset, bygga pool eller byta fönster. Däremot kan det vara mer vanligt att behöva ansöka om marklov när du du utför asfalteringsjobb. Skillnaden mellan mark- och bygglov är att du enbart ansöker om marklov när du ska göra markförändringar. Läs mer om vilka regler som gäller hos Boverket.

Funderar du på ett garagebygge i samband med din nyasfalterade uppfart? Läs mer och ta del av en guide kring hur du går tillväga när du ska bygga garage.