Garage

Bygga garage

Det gäller att varje del av ditt hem har det du behöver. När garaget ska struktureras om finns det många saker att tänka på. Vilket golv passar bäst? Vilken typ av garageport behövs? Hitta något som passar din stil men som samtidigt uppfyller alla dina praktiska krav, för sådana finns det gott om när det kommer till garage. På till exempel Krafer kan du hitta garageportar i ett antal varianter beroende på vad du letar efter.

Bygga garage själv

Om du vill bygga ditt garage själv kommer du spara mycket pengar jämfört med att hyra in en firma som utför arbetet åt dig. Här har vi tagit fram några tips som kan vara bra att tänka på om man ska bygga ett garage helt själv.

Bygglov

Först och främst måste du se till att du har bygglov för ditt garage. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

ROT-avdrag!

Om du ska bygga ett garage som ska sitta ihop med ditt bostadshus har du rätt till att använda ROT-avdraget. Dock måste 75% av garagets yttervägg utgöras av bostadshusets yttervägg, och ditt hus får inte vara nyare än 5 år. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller.

Garagegrunden

Det är superviktigt att grunden till garaget blir ordentligt byggd, för det är grunden som kommer att stabilisera hela garaget. Börja med att gräva och forsla bort all jord där du har tänkt att placera ditt garage. Mät ut garaget och eventuell isolering om du vill ha ett värmegarage. Du måste även planera för avlopp och el. Du kan räkna med att du kommer behöva ha hjälp av en hantverkare för att utföra vissa jobb.

Tak och väggar

Du väljer såklart helt själv hur du vill att ditt garage ska se ut, men vi rekommenderar att tak och fasad matchar ditt hus eller byggnader i närområdet för att skapa ett snyggt och sammanhängande utseende.

Väggar

När du ska bygga väggarna finns det några saker du måste tänka på:

  • Väggarna ska spikas fast i lock- och bottenbrädan.
  • Väggarna ska sluta 300 mm ovanför marken.
  • Murblock, balk och syllpapp är vanliga material vid garagebygge.

Stolpar

  • Varje stolpe ska stå på en plint.
  • Spikreglar och snedsträvor ska spikas mot stolparna.
  • Stolparnas yttersida ska nå väggpanelen vid takets undersida. Det är viktigt för stabiliteten.

Tak

  • Tänk på att taket ska hålla för årets alla väder.
  • Fäst takstolar och takbalkar med hållband, det kommer göra att taket kan stå emot starka vindar.