Fjällstuga

Köpa eller bygga fjällstuga

Om du ska bygga ett Attefallshus eller en ny fjällstuga från grunden finns det massvis med saker du bör tänka på. Ibland kan det vara skönt att anlita en professionell hantverkare som kan hjälpa dig med att skapa allt det du önskar, samtidigt som du slipper allt jobb och slit. Det finns en hel marknad för fritidshus och därför är det viktigt att man är säker på vad man vill ha. 

Bygga själv

Att bygga en fjällstuga själv är ett stort projekt, och antagligen är det ett mycket större projekt än vad många tror – även för den händige. Här har vi tagit fram några saker du bör tänka på innan du drar igång med bygget.

  • Fundera på varför du vill bygga själv. Är det för att du tycker om att bygga, eller för att du vill komma billigare undan? Om du vill bygga själv på grund av det sistnämnda alternativet bör du ha i åtanke att ett sånt här projekt ofta kan bli dyrare än vad man hade tänkt från början.
  • Gör en budget där du tar med alla kostnader över vad bygget kommer att kosta, där du räknar med allt material osv. Tänk även på att räkna med tid för allt det arbete du kommer att lägga ner, vilka problem som kan tänkas dyka upp och vilka risker som finns med att bygga fritidshuset själv. Kommer du behöva hjälp av en hantverkare ändå? Exempelvis till elinstallation.
  • Jämför. Ta kontakt med en firma som bygger fritidshus, och jämför vad det kommer att kosta om de hade utfört arbetet åt dig. Fördelen med att anlita en firma är att du vet att bygget kommer bli ordentligt gjort, du får garanti på bygget och framförallt har firman rutin, då de arbetar med byggen som detta dagligen.

Lycka till med bygget!